Tietoturva 24/7

– Joka tyypin tietoturvaopit

Aihe 6: Deepfake

Deepfake- tai Syväväärennösteknologiaa voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin, kuten viihteeseen, elokuvatehosteisiin ja huumoriin, mutta sen laaja leviäminen on myös herättänyt huolta väärinkäytöksistä. Syvemmät vaikutukset voivat liittyä valeuutisiin, väärään informaatioon, identiteettivarkauksiin ja yksityisyyden loukkauksiin. 

Kun olet käynyt läpi tämän osion, ymmärrät, millaisia erilaisia syväväärennöksiä on olemassa. Opit tunnistamaan ne ja tiedät, kuinka suojautua niiden aiheuttamilta riskeiltä.

Deepfake module 6

tarina: päivän päätteeksi törmäät deepfake-videoon

Päivä alkaa vihdoin olla päättymässä klo 22. Makoilet sängyssäsi katsomassa videoita. Yhdellä videolla tunnettu asiantuntija puhuu outoja asioita. Asia alkaa mietityttää sinua.

Katso seuraava video: Mistä deepfakessa on kyse?

Mitä on deepfake eli syväväärennös ?

Syväväärennös on yhdistelmä sanoista ”deep learning” (syväoppiminen) ja ”fake” (väärennös). Sillä viitataan digitaaliseen sisältöön, jota on manipuloitu siten, että se ei vastaa enää todellisuutta. 

Syväväärennös hyödyntää edistynyttä tekoälytekniikkaa, kuten syväoppivia neuroverkkoja, muokatakseen videoita, kuvia tai ääntä niin, että ne näyttävät täysin autenttisilta. Tässä prosessissa alkuperäinen materiaali yhdistetään tarkasti muunnettuun kuvamateriaaliin tai ääneen, jolloin syntyy vaikutelma, että kyseessä on todellinen henkilö, vaikka se ei olekaan totta. 

Katso video: Miten deepfake-videoita tehdään ?

Millaisiin rikollisiin tarkoituksiin deepfakea hyödynnetään?

 • Deepfake-videoita käytetään levittämään valheellista tietoa, vääristämään todellisuutta tai loukkaamaan yksityisyyttä.
 • Syväväärennöksiä käytetään ns. “hei äiti”-huijauksissa, joissa rikollinen esiintyy perheenjäsenenä.
 • Tekniikalla voidaan luoda harhaanjohtavia todisteita ja väärinkäyttää henkilökohtaisia tietoja.
 • Kiristäjät voivat käyttää deepfake-videoita uhkaillakseen tai painostaakseen henkilöä, jotta tämä suostuisi heidän vaatimuksiinsa.
 • Kiristäjä voi uhata julkaista deepfake-videon, jossa näyttää siltä kuin uhri syyllistyisi rikokseen tai tekisi jotain noloa.
 • Valeprofiilit ja vääristellyt videot voivat vaarantaa yksilöiden maineen tai vaikuttaa poliittiseen mielipiteeseen.
 • Disinformaation ja vihapuheen levittäminen syväväärennösten avulla voi heikentää demokraattisten järjestelmien keskeisiä toimintoja.

Katso video: Esimerkkejä deepfaken käytöstä

Miten deepfaken voi tunnistaa?

 • Tarkkaile esimerkiksi kuvissa ja videoissa esiintyvien ihmisten sormia ja niiden lukumäärää, silmien liikkeitä ja mahdollisia sumentumia. Nämä voivat olla merkkejä syväväärennöksistä.
 • Syväväärennösten tunnistamisessa medialukutaito on tärkeää, koska se auttaa ihmisiä erottamaan luotettavan tiedon harhaanjohtavasta sisällöstä. Se vahvistaa kykyä tunnistaa valeuutiset, disinformaatio ja propagandan keinot.
 • Ääniväärennökset saattavat sisältää puhujalle epätyypillisiä ilmauksia tai pyyntöjä.
 • Ääniväärennöksen voi joskus paljastaa kysymällä henkilöltä jotakin, jonka vain hän tietäisi. Esimerkiksi perheenjäsenenä esiintyvältä huijarilta voi kysyä jotain, mitä vain perheenjäsen tietäisi.

Katso video: Rikollisen tunnustus, "Näin julkkiksen nimissä tehty väärennös takoo minulle rahaa"

Katso video: Vinkit deepfake-videon tunnistamiseen

Katso kuvasarja: Yksi kätevä tapa suojautua deepfake-huijaukselta

Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia ja ihmisaistein on aina vain vaikeampi tunnistaa feikkiä.

Katso video: Pystytkö erottamaan deepfake-videon aidosta?

Onnittelut! Olet nyt suorittanut kaikki aiheet