Herätyskello herättää sinut klo 7. Nappaat puhelimen käteen, ja luet viestisi. Yhdessä viestissä sinua pyydetään klikkaamaan linkkiä ja vahvistamaan luottokorttitietosi. Mitä teet? Katso alla oleva video ja kuuntele asiantuntijan neuvot.
Tietojen kalastelu on rikollista toimintaa, jolla yritetään saada ihmisten pankkitietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja kerättyä esimerkiksi sähköpostin tai viestien välityksellä.
Identiteettivarkaudella tarkoitetaan tilannetta, jossa rikollinen käyttää toiselta henkilöltä kalastelemiaan henkilökohtaisia tietoja hyväksi ja esiintyy toisena henkilönä.
Identiteettivarkaus voi johtaa taloudellisiin menetyksiin tai mainehaittoihin, joita on erittäin vaikea tai joskus jopa mahdotonta täysin korjata. Uhriksi voi joutua kuka vaan. Sosiaalisessa mediassa elantonsa ansaitsevien vuosien työ saattaa kadota hetkessä jos some-tili joutuu vääriin käsiin. Identiteettivarkauksilla voi olla myös poliittisia kytköksiä, ja niitä voidaan hyödyntää hybridivaikuttamisessa. Tällöin vaikutukset ulottuvat yksilötasoa pidemmälle ja näkyvät jopa yhteiskunnallisella tasolla.
Identiteettipetostapaukset kasvoivat Yhdysvalloissa huimat 518 prosenttia vuosina 2012–2022. Useimmista identiteettivarkauksista ei koskaan ilmoiteta uhrin hämmennyksen, tietämättömyyden tai todisteiden puutteen vuoksi. Niinpä tapausten määrä voi olla todellisuudessa jopa kymmenen kertaa suurempi kuin viralliset tilastot osoittavat.
Identiteetin varastamista ei välttämättä huomaa heti mitenkään, koska oma identiteetti toimii palveluissa niin kuin ennenkin. Nämä merkit voivat kuitenkin kieliä identiteettivarkaudesta:
Klikkaa kuvan interaktiivisia kohtia ja löydä vinkit, mistä tunnistaa väärennetyn viestin.
Kyberrikolliset yrittävät käyttää usein viesteissä lähettäjän nimen kohdalla jonkun luotettavan
toimijan nimeä tai sellaista muistuttavaa nimeä. Kuvan tapauksessa on pyritty esiintymään verottajana.
Kyberrikolliset pyrkivät manipuloimaan psykologisesti uhrejaan usein luomalla kiireen tunteen,
jotta uhrit saadaan helpommin lankeamaan huijaukseen.
Tietojenkalastelussa kyberrikolliset pyrkivät saaman sinut painamaan linkkiä,
joka vie sinut huijaussivustolle, joka saattaa vaikuttaa aidolta sivulta.
Huijaussivustolle annetut kirjautumistiedot päätyvät kyberrikolliselle.
Tämä on päivämäärä, jolloin viesti on lähetetty. Päivämäärä itsessään ei kerro mitään,
mutta tässä tapauksessa rikollinen on yrittänyt viestiä aikana,
jolloin veroasiat ovat ajankohtaisia. Näin huijaus on uskottavampi.